Zo 14/04/2019 10:00
PU15 - SK SGRAVENWEZEL-SCHILDE A 2-1

Zondag 14 april 2019 werd een dag voor échte toppers: Philippe Gilbert, KRC Genk en … jawel, de PU15 van JOVL. In onze thuismatch tegen ’s Gravenwezel-Schilde vandaag stond er heel wat op het spel: sportieve eer (spreek deze 2 woorden langzaam uit, zodat die woorden het gewicht krijgen dat ze verdienen). De match in ’s Gravenwezel op zondag 17 februari was namelijk de enige dit seizoen, waarin we echt de mindere ploeg waren en dus kansloos de boot ingingen. Dàt moest vandaag, op onze eigen Balsakker, rechtgezet worden. Met deze boodschap werden onze jongens – velen serieus gebruind van een hoogtestage in een of ander mondain skigebied – vandaag door de technische staf de wei opgestuurd. Tijdens de match ontdekten we bovendien dat de Schildenaren flessen schuimwijn bijhadden – als ze vandaag wonnen bij ons, konden ze kampioen spelen. Om maar te zeggen: het zal wel zijn dat er vandaag sportieve eer op het spel stond.
Onze jongens hadden de boodschap goed begrepen. Er werd gestreden als leeuwen, collectief legden we een heel sterke prestatie op de mat, tegen een – laat dat toch ook nog eens gezegd worden – sterke tegenstander, die nog niet te veel punten liet liggen dit seizoen. En dat zonder Willem, zonder Berend, zonder Kobe (stond wel op het wedstrijdblad maar moest geblesseerd afhaken), en ook Marten moest al snel geblesseerd van het plein. Kobe en Marten waren er het hart van in – illustratief voor de positieve ingesteldheid en grinta waarmee we vandaag de strijd aangingen. Het verschil tussen beide ploegen was nooit groot, toch waren we in het eerste kwart de beter voetballende ploeg. War kon na 9’ de bezoekende goalie voor een eerste maal op de proef stellen met een laag schot – goed weggedoken. We lieten de bal soms goed rondgaan, maar grote kansen leverde dat niet op.
In het tweede kwart lagen we onder, doch het venijn zat’m duidelijk in de staart van dat tweede kwart. Want na 17’ was er opnieuw een schot van War dat door de bezoekende goalie opnieuw werd weggedoken. De kopbal van Marten op de daaropvolgende corner werd afgeweerd op een ’s Gravenwezels lichaam, maar een minuutje later kon Sybren een mooie actie op snelheid en techniek prachtig afronden. 1-0 was meteen de ruststand. Na de rust ging de intensiteit nog de hoogte in. Het resultaat was een échte cupmatch, niet altijd technisch verfijnd, maar wel meeslepend, en op het scherp van de snee. Wat resulteerde in zes gele kaarten (3 voor ons, 3 voor de tegenstander), en veel emotie.
In het derde kwart kon Schilde met een knap schot in de winkelhaak gelijk maken – een secuur keepende en goed uittrappende Axel was kansloos. We moesten even naar adem happen, maar hielden goed stand, en bleven met vertrouwen spelen – perfect geïllustreerd door Jef, die tot driemaal toe zijn directe tegenstander met een hakje in de wind zette.
In het vierde kwart werden we integendeel opnieuw de betere ploeg. Niet dat dit veel kansen opleverde, die waren over de ganse match schaars (ook voor 's Gravenwezel, ondermeer dankzij uitstekend verdedigend werk van Pieter-Jan). Maar we legden wel enkele mooie combinaties op de mat, vaak onder impuls van Youssef, die samen met zijn collega-middenvelders voor veel drang naar voren zorgde. Na 7’ konden we na Lils aandringen de bal veroveren en kon Tuur vanop de grote backlijn mooi afronden in de linkerbenedenhoek. 2-1. Tuur scoort niet veel, maar als ie dat doet, zal iedereen het geweten hebben: hij bouwde een feestje met de Lilse aanhang – die zijn altijd in voor een feestje. Onze aanvallen bleven scherp, ook omdat ’s Gravenwezel voor de gelijkmaker ging. Dat leverde 2 goeie mogelijkheden op voor ’s Gravenwezel, doch telkens besloten ze naast. Er was nog één grote kans voor Sybren, hij wist zichzelf alleen voor de keeper vrij te zetten, doch zijn schot werd gepakt. Om onbegrijpelijke redenen liet de ref 5 minuten overspelen, maar onze zege kwam al bij al niet meer in gevaar. Een statement van onze jongens was dit: de Balsakker is van óns. De champagne mocht dicht blijven, en gelukkig trachtten de verliezende bezoekers ook niet met vuurpijlen, petards of rookbommen hun frustraties van zich af te smijten en zichzelf in de voet te schieten. Goed gedaan, gasten!
Voor JOVL speelden: Axel, Mathijs, Door, Jef, Pieter-Jan, Youssef, Bent, Tuur, Yorun, Sybren, War, Janou en Marten

Paul Van Tigchelt
PU15

© :::Filip Henderieckx::: 15/04/2019 16:24:11 V03.08