Za 27/04/2019 09:30
PU09A - LYRA-LIERSE BERLAAR A 10-5

Zaterdag morgen speelden onze jongens hun laatste competitiematch van het seizoen: thuis tegen Lyra-Lierse Berlaar, die ik vanaf nu gewoon Lyra zal noemen, aangezien ik niet per regel, maar per verslag word betaald. In deze sterke niveau 3 reeks hadden we tot nu toe elke tegenstander al kunnen verslaan, met uitzondering van de twee ploegen 'hors catégorie' Hoogstraten en Dessel én onze tegenstander van vandaag, want in de heenmatch gingen we met duidelijke 12-8 cijfers ten onder (na zelfs met 12-4 te hebben achter gestaan). Zelf speelden we toen geen goeie match. We hoopten dan ook dat onze jongens vandaag wél zouden laten zien tot wat ze in staat zijn, en ook deze tegenstander over de knie zouden kunnen leggen.
Onze geel-zwarten begonnen alvast goed aan de match. Het was duidelijk dat Lyra een stevig vormde met enkele uitstekende spelers, maar in het eerste kwart hadden we duidelijk de overhand, zonder dat dit evenwel tot echt grote kansen leidde. Maar mogelijkheden tot scoren waren er zeker wel: een eerste poging van Lode vliegt over, na mooi samenspel tussen Lode en Dries schiet Nelles net naast, na een goeie voorzet van Lode schiet Nout tot twee keer toe op de keeper, en na een pas van Nout schiet Nelles net over. De tegenstander toont wel hoe het moet, want is dodelijk efficiënt als ze op slag van rust wel weten te scoren uit hun eerste kans: een onhoudbaar schot in de hoek, waardoor we met een 0-1 achterstand moeten gaan rusten. We vermoeden dat trainer Tom uit al zijn lessen 'kinderpsychologie' moest putten om onze jongens terug scherp te krijgen, want die tegengoal in de slotseconde hadden we echt niet verdiend na een sterk eerste kwart.
Maar blijkbaar was de peptalk toch nog niet helemaal binnengekomen, want in de eerste minuut van het tweede kwart komen we zelfs met 0-2 achter als een speler van Lyra een corner heel mooi weet binnen te werken. Gelukkig kunnen we snel reageren: een schot van Nout wordt door de keeper nog gered, maar Lode weet de rebound binnen te schieten (1-2). Daarna trakteert Raf zich bijna op een verjaardagscadeau - van harte gefeliciteerd trouwens - maar zijn uitstekend schot van ver vliegt spijtig genoeg tegen de lat. Niet getreurd echter, want de verdiende gelijkmaker komt er snel daarna als Nout zich goed doorzet en Lode de 2-2 kan binnen schuiven. Lang kunnen we echter niet van deze gelijkmaker genieten, want bij de volgende aanval weten de bezoekers opnieuw op voorsprong te komen, en alweer met een heel mooi doelpunt. Daarna kregen we, na een mooie één-twee tussen Nout en Raf, een uitstekende kans, maar spijtig genoeg besluit Raf op de keeper. Het spel gaat nu heel snel op en neer, en Lorre moet zich attent tonen op een snelle counter van de bezoekers. Uiteindelijk komt de 'verjaardagstreffer' van Raf er toch, als hij een voorzet van Lode binnen schiet, waardoor we met een zwaarbevochten 3-3 kunnen gaan rusten.
Onze jongens zijn blijkbaar nog niet bij de les als de alweer uitstekend leidende scheidsrechter Tuur het derde kwart op gang fluit, want Lyra mag onmiddellijk op de goal schieten. De voetbalgoden zijn ons deze keer echter goed gezind, want deze poging sterft op de paal. Gelukkig zijn onze jongens hiermee duidelijk 'gewekt', want vanaf dan nemen ze het commando opnieuw over. Een eerste schot van Raf van heel ver, gaat nog over, maar daarna ziet keeper Lorre zijn kans gekomen: hij krijgt de bal toegespeeld op zijn eigen helft, controleert uitstekend, en schiet de 4-3 onhoudbaar in de winkelhaak. Bravo! Goed keepen heeft Lorre altijd al gekund, maar dit jaar heeft hij ook reuzenstappen gezet in het meevoetballen: waar hij vroeger vaak nogal onbesuisd naar voor trapte, bewaart hij nu altijd de rust en speelt hierdoor vaak uitstekend mee. Heel belangrijk in het moderne voetbal! Hebben we Ward al vernoemd in dit verslag? Waarschijnlijk niet, omdat hij zich alweer focuste op hetgeen hij uitstekend kan: sober, maar o zo efficiënt verdedigen. Zo houdt hij ons op voorsprong als hij een bijna gemaakte goal van Lyra verhindert met een uitstekende tackle. En die verdedigende actie bleek achteraf van cruciaal belang te zijn, want hierdoor werd het geen 4-4, en konden we voor het einde van het kwart nog uitlopen tot 5-3 en 6-3, na goals van Lode en Nelles.
Dit bleek de beslissende kloof te zijn, want in het laatste kwart komen we eigenlijk niet meer in de problemen. Lyra komt nog wel terug tot 6-4, maar daarna nemen we opnieuw de bovenhand: Nelles schiet een uitstekende voorzet van Nout over, een prachtig schot van Raf gaat rakelings naast, maar daarna is het alweer Lode die met zijn vierde, na een mooie persoonlijke actie,  en vijfde, na goed voorbereidend werk van Nelles, goal van de match kan maken. Daarna krijgt Nout nog twee uitgespeelde kansen: één na een goeie pas van Lode en één na een uitstekende doorsteekpas van Lorre, maar hij weet de keeper niet te verslaan. Uiteindelijk weten we toch een negende keer te scoren, en hoe: Nout toont zijn snelle benen en past in naar Dries, iedereen verwacht dat Dries een voorzet zal geven aan de vrijstaande Nout of Lode, maar hij weet de bal vanuit een onmogelijk scherpe hoek toch in doel te werken. 'Een mislukte voorzet' volgens zijn te bescheiden vake, 'gewoon een combinatie van de corioliskracht en de vierdegraadsvergelijking' volgens de 'burgies' (studiebureau Stuyven-Hens) naast het terrein. Wat er ook van zei, het doelpunt telde en hiermee wordt het 9-4. Nadat de bezoekers uit een vrije trap de 9-4 kunnen scoren, weet opnieuw Dries - dit keer met een minder uitgebreid becommentarieerd doelpunt - zijn tweede van de voormiddag en onze laatste en 275ste competitiegoal van dit seizoen aan te tekenen, waardoor we dus ook deze tegenstander weten te verslaan.
Uiteindelijk konden we dit seizoen 18 van onze 26 matchen winnend afsluiten, en wonnen we na Nieuwjaar, in die ijzersterke niveau 3 reeks, liefst 7 van onze 12 matchen. Chapeau, want dit had vooraf niemand durven voorspellen!Zo komt er dus alweer een einde aan dit seizoen. We kijken al uit naar het volgende, vanaf dan 8 tegen 8 bij de PU10, maar uiteraard niet zonder onze dank uit te spreken aan mijn medesupporters voor de positieve vide naast het terrein en de pot en pint aan de toog, aan Sandra voor haar zorgen voor onze jongens, en zeker ook voor het lekkere fruit na de match, maar 'last but not least' natuurlijk aan onze uitstekende coach Tom, die drie keer per week paraat staat om onze jongens de beginselen van het voetbalspel bij te brengen, en dit altijd opnieuw met heel gevarieerde en leuke oefenstof. Wat zijn we blij dat we ook volgend jaar weer op zijn diensten mogen rekenen!
Voor mij persoonlijk was het tenslotte ook dit seizoen weer een genoegen om wekelijks aan een stukje geschiedschrijving te doen. Ooit hopen we hiermee natuurlijk internationaal door te breken als één (of meer) van onze jongens de pannen van het dak speelt in de premier league of de primera division. Wordt vervolgd in september... Ciao!
Voor JOVL speelden Lorre, Ward, Nelles, Lode, Raf, Nout en Dries.

Bart Van Ballaer
PU09A

© :::Filip Henderieckx::: 28/04/2019 12:04:40 V03.08